Durf jezelf te laten zien

De durf om jezelf te laten zien

“Mensen die trainer zijn, of docent of therapeut, helpen hun cliënten vaak met iets dat zij zelf ook ooit erg nodig hadden in hun leven.” Ik heb geen idee of deze uitspraak algemeen geldig is, maar mij sprak hij in ieder geval wel aan. Omdat er een kwartje viel. Wat doe ik in mijn werk als communicatiestrateeg en social media trainer? Ik help mijn klanten, vooral mensen met een dienstverlenend beroep, om zichtbaar te worden met wie zij zijn en wat zij te bieden hebben aan anderen. Voor een goede marketing heb je een strategie, kennis en vaardigheden nodig. Maar het belangrijkste is toch wel: durf. Jezelf DURVEN laten zien.


Ook in mijn andere activiteiten, zoals het geven van creatieve workshops en het organiseren van sketchcrawls, speelt het helpen van anderen om iets te durven een rol. Durven om je creativiteit ruimte te geven, durven om te spelen zonder een duidelijk resultaat, durven om in het openbaar te tekenen...

Ik moest zichtbaar worden

Ik weet nog precies wat er gebeurde toen ik in 2010 voor mijzelf begon. Ik besefte met een soort van schok: oei, nu moet ik mezelf gaan laten zien. Want als ik dat niet doe, kunnen mijn klanten mij niet vinden. Maar ik was op dat moment veel beter in het verstoppen van mezelf. Zelfs mijn kleding was onopvallend, letterlijk in camouflagekleuren als donkergroen en donkerbruin. Dus daar moest iets gebeuren.

Voorbeeldige kauwtjes

Kauwtjes studie 1Als ik ergens over nadenk dan werk ik dat vaak uit in mijn art journal. Dat is een creatief dagboek waarin ik schrijf, teken, collages maak, speel. Tijdens het journallen kunnen mijn gedachten gaan, kom ik tot rust, worden problemen duidelijker, krijg ik invallen. In die aanloopfase naar mijn eigen bedrijf verschenen er opeens kauwtjes in onze achtertuin. Mijn eerste neiging was om die lawaaierige opscheppertjes weg te jagen. Ze aten al het voer op dat ik had bestemd voor de roodborst, de mussen en de mezen. Maar ze bleven komen en ik besloot ze te accepteren en eens goed te bekijken en te tekenen. En ik ging van ze houden.

Speels, communicatief, samen

Ik zag eigenschappen in de kauwtjes die ik op dat moment enorm goed kon gebruiken. Het zijn heel alledaagse, gewone vogels die je vaak tegen komt. Ze zijn speels, vindingrijk, creatief. Ze blijven trouw aan hun partner en leven in groepen, waarbij ze gebruik maken van de kracht van de groep om bijvoorbeeld voedsel te vinden of voor bescherming. Ze laten voortdurend van zich horen en hebben een uitgebreide onderlinge communicatie. De taal van de kauwtjes schijnt van alle vogels de meest rijke taal te zijn (of zouden we die andere vogels gewoon wat minder begrijpen?!).

Op zoek naar een groep

De kauwtjes kwamen terecht in mijn teksten en tekeningen. Ik las een biologische studie over de vogels en ik zocht naar symbolische betekenissen die aan de kauw worden toegekend. Een van de tekeningen in mijn journal werd mijn  bedrijfslogo. Ik ging naar buiten, op zoek naar een groep waarvan ik deel kon uitmaken en waardoor ik me gesteund mocht voelen. Het altijd creatieve en verbindende Gouda Bruist was daarvan de eerste, maar ik vond ook fijne, waardevolle contacten bij Open Coffee Gouda, Vrouw en Busyness Groene Hart en BNI De Gouwe.

'Zou ik zelf ook eens moeten doen...'

Kauwtjes studie 2Mijn bedrijf is inmiddels zichtbaar geworden. Toch denk ik tijdens de trainingen en strategiesessies die ik geef vaak: oh, dit moet ik ook nog eens tegen mezelf zeggen. Dat er voor iedereen ruimte is. Dat je jezelf niet alleen mág laten zien, maar ook eigenlijk moet laten zien. Zodat je de talenten en vaardigheden die je hebt, in kunt zetten voor de mensen om je heen. Dat het innemen van jouw ruimte geen egoïstische daad is, maar juist het tegenovergestelde daarvan. Omdat de wereld daar een beetje beter van wordt.

Duizend kleine dingen

Mezelf laten zien is geen vanzelfsprekendheid. Het vraagt iedere keer weer moed. Gek genoeg heb ik die moed niet zozeer nodig voor de grotere dingen zoals voor een groep gaan staan of een blog schrijven. Het zijn vooral de vele, vele kleine momenten waarop ik niet mijn mening geef, afwacht welke plek er over blijft, aanvoel welke richting de ander op wil, of doe wat ik denk dat de bedoeling is, in plaats van wat ik zelf wil. Duizend kleine dingen… 

Loes Vork

Durf jezelf te laten zien

Leuk artikel?

Vind je dit artikel interessant? Deel m dan op je eigen social media kanalen.


Zoek op trefwoorden

 • Marketing (52)
 • Authenticiteit (28)
 • Social media (23)
 • Bloggen (13)
 • Stralend Werven (12)
 • Ondernemerschap (12)
 • Site (11)
 • Doelgroep (10)
 • Schrijven (5)
 • Nieuwsbrieven (5)

 • Archief


  Nieuwsbrief

  Ongeveer eens per maand een inspirerend artikel in je mailbox. Over authentiek communiceren, over handige social media hulpmiddelen, over marketing, over ondernemerschap of over kauwtjes...