TEDxGouda op zaterdag 1 september 2018

Verbinding + inspiratie + Gouda = mijn favoriete recept

Deze blog schreef ik naar aanleiding van TEDxGouda, dat plaatsvond op 1 september 2018. Ik vertel hoe ik als inwoner van Gouda zelf meemaakte hoe het is om geen verbinding te hebben met mijn omgeving. En hoe het daarna was, toen dat veranderde.


Ik kende niemand in Gouda...

Van de 25 jaar die ik nu in Gouda woon, had ik de eerste pakweg 15 jaar vrijwel geen verbinding met andere Gouwenaars.  Ik werkte en studeerde elders. Nu pas, nu ik volop mensen ken in Gouda en me verbonden weet met verschillende Goudse initiatieven, besef ik wat ik in die periode heb gemist.

Het effect van verbinding

Dat je begroet wordt als je buiten loopt voor een boodschap. Dat je bekenden ziet als je naar een netwerkbijeenkomst of een optreden gaat, of gewoon even op een terrasje gaat zitten. Dat je mensen en bedrijven kent om naar te verwijzen wanneer je iemand spreekt die een vraag heeft of een probleem. Dat mensen naar je zwaaien in het voorbijgaan. Dat je je thuis voelt zodra je de stad in rijdt.

Je gaat ervan rechtop lopen. Je kijkt mensen aan en begroet ze, met een lach of opmerking. Je voelt je gezien en gekend. Je schijnt er lichamelijk en geestelijk gezonder van te worden.

Omdat ik voor mezelf begon

Ik herinner me nog precies het moment waarop ik begon met het zoeken van verbinding binnen Gouda. Dat was toen ik mijn eigen bedrijf inschreef bij de Kamer van Koophandel. Ik besefte dat je als ondernemer jezelf moet laten zien, omdat je klanten je anders niet kunnen vinden. Introversie is dan best een lastige eigenschap.

Start bij Open Coffee en Gouda Bruist

Loes Vork van Vork CommunicatieBij het toegankelijke en informele Open Coffee Gouda zette ik mijn eerste stappen op het gebied van netwerken. En ik bezocht toch maar eens een bijeenkomst van Gouda Bruist. Gek genoeg had ik van Gouda Bruist altijd het idee dat ik daar niet naartoe kon, omdat ik daar niemand van kende. Maar het tegendeel is waar: daar moet je juist naartoe als je nog niemand kent! Ik ontmoette er zo veel enthousiaste mensen met gave ideeën dat ik helemaal blij werd en het aandurfde om mijn eigen vage plannen ook eens concreet te maken.  Zo zag Sketchcrawl Gouda het levenslicht, een evenement dat in oktober 2018 alweer voor de 27e keer plaats vindt. Groene Hart Creatief ontstond ook in die tijd.

Inmiddels schijn ik een ‘bekende Gouwenaar’ te zijn geworden. Wie had dat gedacht toen ik destijds voor het eerst onder mijn steen vandaan kroop!

Communicatie voor TEDxGouda

Dus toen TEDxGouda op mijn pad kwam via Dorotheé Beens, met wie ik regelmatig plezierig samenwerk, was mijn belangstelling meteen gewekt. TEDxGouda is een fantastische optelsom: Gouda + verbinding + nieuwe ideeën op het gebied van technologie, entertainment en design. Mijn bijdrage aan het evenement bestaat uit advies op het gebied van communicatie en het benaderen van vakmensen uit mijn netwerk voor de uitvoering ervan.

Gouda lijkt nog onwetend

Hoewel de TED Talks wereldberoemd zijn en de video’s ervan op YouTube onvoorstelbaar veel kijkers trekken, lijkt Gouda nog onwetend te zijn. Het verbaast me echt hoe vaak ik nog moet uitleggen wat TEDx is. En hoe bijzonder het is dat Gouda ‘van Amerika’ licentie heeft gekregen om dit evenement te mogen organiseren, met invloedrijke sprekers die zeer de moeite waard zijn. In andere plaatsen is sponsoring van TEDx een eitje en kunnen de bezoekers gratis komen. In Gouda ligt dat jammer genoeg anders, waardoor de bezoekers nu moeten betalen voor de kaarten. De medewerkers en sprekers leveren hun bijdrage allemaal vrijwillig (en dragen de kosten die ze ervoor maken zelf), maar er zijn natuurlijk wel kosten voor bijvoorbeeld de zaalhuur. Toch vind ik 47 euro niet veel voor een ochtend en middag met 16 bijzondere sprekers, diverse workshops en een lunch.  Of 100 euro voor een business card, voor je personeelsleden of je zakelijke relaties.

Verbinding en ideeën opdoen

Ik sloot deze blog oorspronkelijk af met een oproep om nog snel kaarten te kopen. Maar ja, het evenement is alweer achter de rug... Het was goed! En er komt vast een vervolg. Dus denk maar vast na wat TedxGouda voor jou kan zijn. Wil je misschien zelf als spreker op het podium staan? Of zit je liever in de zaal? Of wil je helpen om het evenement opnieuw van de grond te tillen? Wil je sponsoren zodat de entree gratis kan worden? Hoe dan ook, na jouw ontmoeting met TEDxGouda heb je  gegarandeerd meer vrienden en goede ideeën naar ervoor. 

Hartelijke groet uit Gouda,
Loes Vork

Leuk artikel?

Vind je dit artikel interessant? Deel m dan op je eigen social media kanalen.


Zoek op trefwoorden

 • Marketing (52)
 • Authenticiteit (28)
 • Social media (23)
 • Bloggen (13)
 • Stralend Werven (12)
 • Ondernemerschap (12)
 • Site (11)
 • Doelgroep (10)
 • Schrijven (5)
 • Nieuwsbrieven (5)

 • Archief


  Nieuwsbrief

  Ongeveer eens per maand een inspirerend artikel in je mailbox. Over authentiek communiceren, over handige social media hulpmiddelen, over marketing, over ondernemerschap of over kauwtjes...