zelfonderzoek

Manifesteren en hard werken zijn geen tegenstellingen

Het is op het moment een ‘dingetje’ om af te geven op mensen die manifesteren, omdat ondernemen gewoon hard werken is. Heel vreemd. Alsof hard werken en manifesteren tegenstellingen zijn. Maar wat is manifesteren dan wel?


Als je allergisch bent voor het woord manifesteren, kun je als startende ondernemer ook gewoon ‘old school’ beginnen met het zorgvuldig formuleren van je missie, visie en waarden. Precies die marketingbasics die veel starters overslaan omdat ze het lastig vinden om naar zichzelf te kijken. Waardoor ze terecht komen in een situatie van hard werken en niet zo veel bereiken. Niet fijn.

Manifesteren en hard werken zijn geen tegenstellingen. Manifesteren IS hard werken en manifesteren is de enige manier om je krachten volledig los te maken en je inspanningen vruchtbaar te maken.

Weten wat je echt wilt

Als je serieus aan de slag gaat met manifesteren, betekent dat drie dingen. Ten eerste ga je op zoek naar wie je bent en wat je nu echt wilt. Is succes met je bedrijf een verlangen dat van jou is en dat te maken heeft met waarom jij op de aarde bent, of probeer je aan verwachtingen van anderen te voldoen?

zelfonderzoek
Belemmerende overtuigingen en patronen

Ten tweede kijkt een goede manifesterende ondernemer naar de belemmerende overtuigingen en patronen in zichzelf. Je kijkt naar binnen en ontwikkelt jezelf tot een mens die zichzelf kent en ondersteunt in plaats van (onbewust) tegenwerkt.

Kansen herkennen

Ten derde traint manifesteren je in alert zijn op de mogelijkheden die zich aandienen en waarbij je aan kunt haken, waardoor jouw inspanningen een zetje krijgen. Je hebt geen starre focus maar een diepgevoeld doel dat bijdraagt aan een groter geheel, waardoor je meer flexibel en open bent en kansen herkent.


Deze drie dingen zorgen ervoor dat je je energie en je vaardigheden beter in kunt zetten. Tactisch, natuurlijk, echt en onbelemmerd. Je gaat makkelijker werken en waarschijnlijk ook harder. Er kan veel energie vrij komen wanneer je op je juiste pad komt!

hard werken en manifesteren

Er zijn vele manieren om te manifesteren.
Ik ken een uitstekende spiritueel businesscoach Liane Baltus die zich hierin heeft gespecialiseerd.
In de marketingtraining die ik geef via Vork Communicatie ga ik altijd terug naar de missie, visie en waarden.

 

Voor mijzelf heb ik meerdere manieren en technieken voor zelfreflectie en zelfondersteuning. Sommige dingen doe ik zelf (zoals journalen, schrijven en boekselen), en soms word ik begeleid door een therapeut of coach. Een deel van die reis beschrijf ik in het boek Denk je dat je mij kunt helpen? Want van alléén maar hard werken word je alleen maar heel erg moe.

Denk je dat je mij kunt helpen? Boek over therapie 

Leuk artikel?

Vind je dit artikel interessant? Deel m dan op je eigen social media kanalen.


Zoek op trefwoorden

 • Marketing (52)
 • Authenticiteit (28)
 • Social media (23)
 • Bloggen (13)
 • Stralend Werven (12)
 • Ondernemerschap (12)
 • Site (11)
 • Doelgroep (10)
 • Schrijven (5)
 • Nieuwsbrieven (5)

 • Archief


  Nieuwsbrief

  Ongeveer eens per maand een inspirerend artikel in je mailbox. Over authentiek communiceren, over handige social media hulpmiddelen, over marketing, over ondernemerschap of over kauwtjes...