ondernemen is

Ondernemen is...

Ondernemen is: je successen delen en vieren. Vandaag heb ik dat gedaan met de deelnemers van mijn 100e werkochtend. Ja, echt, de honderdste! Een blog over ondernemen en over marketing natuurlijk.


Vorige week verraste Claudia Alberda me met een opmerking, zomaar ergens tussendoor tijdens een netwerkbijeenkomst: ‘Dat wordt jouw 100e werkochtend toch, Loes!’. Oh, ja, inderdaad! Dat had ik een poos geleden berekend, maar ik was het zelf weer vergeten… Claudia gelukkig niet! Ik had er dus ook helemaal geen ruchtbaarheid aan gegeven, maar ik wilde er toch graag bij stil staan met de bezoekers van deze bijeenkomst. Dus ik besloot het low-profile te vieren en er daarna pas ruchtbaarheid aan te geven.

ondernemen is volhoudenOndernemen is: volhouden. In 2013 gaf ik mijn eerste werkochtend, in samenwerking met Bibliotheek Gouda die toen nog gevestigd was in het Weeshuis in de binnenstad. Er waren plannen voor een nieuwe locatie en daarvoor wilde de bibliotheek ook graag ondernemers in huis halen die straks konden komen flexwerken. Daarom waren ze blij met mijn toevoeging aan het programma. En ik was blij met de locatie en de zichtbaarheid die het me opleverde.

De Chocoladefabriek werd gebouwd en ik verhuisde mee naar Klein Amerika. Na een poosje pasten mijn werkochtenden helaas niet meer bij de doelstellingen van de bibliotheek, en verdween ik van het programma. Maar ik kon wel op eigen titel een zaal huren en de werkochtenden op die manier voortzetten. Totdat de locatie tijdelijk sloot wegens Corona. Ik week eerst uit naar de Graanmaalderij in Gouderak (fijne, sfeervolle plek!) en sinds dit jaar naar het gezellige Gemaalhuis in Gouda (bij Gouwe Stek Natuurlijk, naast de Mallemolen in Korte Akkeren).

In al die jaren hebben talloze ondernemers en ondernemende mensen gebruik gemaakt van de marketingkennis die ik bood en de gelegenheid om te netwerken. In het begin hoefde je je niet aan te melden en wist ik dus niet of en hoe veel mensen er zouden komen. Het is maar één keer gebeurd dat er niemand verscheen, dat was op een zeer warme dag in augustus, nog bij bij Zoet en Zalig. Het andere uiterste waren de zestig deelnemers toen Instagram nieuw was en ik daar een werkochtend over hield. Door gelukkig toeval kon ik die ochtend wegens een dubbele boeking niet in het kleine zaaltje terecht en moest ik uitwijken naar een grote tafel bij Kruim, naast de ingang. We trokken er een paar statafels bij en moesten af en toe pauze houden als er klassen met kinderen voorbij kwamen.

Ondernemen is ook: je blijven ontwikkelen en aanpassen. Niet alleen voor wat betreft de locatie, maar ook voor wat betreft de inhoud van de werkochtenden. Waar in het begin nog veel belangstelling was voor Twitter workshops, willen we nu alles weten over podcasts en TikTok. Ga ik me daarin als marketingtrainer bekwamen of maak ik een andere keuze? Daarover een andere keer meer. Nu eerst even de honderdste werkochtend vieren!

Want ondernemen is: je successen delen en vieren. Het is goed om je niet alleen op de toekomst te richten, maar om ook te beseffen waar je nu staat en hoe ver je al bent gekomen, en daar blij mee te zijn.

successen vierenMaar ondernemen is meer… Het is namelijk ook: improviseren. Want Elise, die vandaag zou komen vertellen over Instagram Reels, moest zich ziek melden. Wat zou ik doen, deze 100e bijeenkomst afzeggen? Neeheee, ik wilde taart! Bovendien was de kans groot dat ik niet iedereen op tijd zou bereiken. Dus ik besloot om de bijeenkomst door te laten gaan.

Heel even overwoog ik om dan maar zelf te vertellen over de Reels. Ik had een uur de tijd en opende de app op mijn telefoon. Eerst een muziekje uitkiezen, dat lukte prima. Daarna een video maken. Of een bestaande video gebruiken, dat kan toch ook? Maar waar zit die knop? Volgens een instructiefilmpje op YouTube zit die knop linksonder, maar niet bij mij. Echt he, ik ben dus best wel handig met social media, maar die Reels… grrrr… daar had ik niet voor niets Elise voor gevraagd!

Ondernemen is weten waar je goed in bent, en hoe dat komt. En dus ook: weten waar je niet goed in bent. Dus nee, ik kan veel vertellen over social media strategie, maar niet over de techniek van het maken van Instagram Reels. Daarom gaan Elise en ik een andere, extra datum plannen om alsnog die techniek van de Instagram Reels met jullie te kunnen delen. Dat wordt een online bijeenkomst.

Voor december 2022 en heel 2023 zijn de werkochtenden alweer ingepland, maar er gaat wel wat veranderen. Ik heb het een poos hybride gedaan, dus tegelijkertijd live en online, maar ik merk dat mij dat veel energie kost en dat de bijeenkomst er rommelig door wordt. Daarom ga ik weer terug naar alleen live, in Gouda. Buiten de werkochtenden geef ik regelmatig online workshops en trainingen, die kondig ik apart aan. Zo heb ik voor iedereen een passend aanbod.

Ondernemen is: steeds opnieuw jezelf laten zien. Dat is echt nodig voor je marketing, maar best lastig omdat je dit zelf vrij snel zat wordt. Dus wat kun je verzinnen om het toch te doen? De maandelijkse werkochtenden helpen mij om mezelf steeds opnieuw te laten zien. Ze geven structuur aan mijn eigen marketing.

Ondernemen is waarde bieden. Ik ga daarin een stapje verder want ik vind dat dat ook voor marketing geldt. Ik háát marketing die zich drammerig richt op winst op korte termijn, en die de consument opjaagt of dwingt. Voor mij is marketing: waarde bieden. Goede marketing geeft je doelgroep alvast een ervaring van de kwaliteit en de waarde van jouw werk. Goede marketing voedt en inspireert. Dat is mijn visie op marketing, die ik alweer 12 jaar uitdraag en toepas in de praktijk. Het levert mij de klanten op die echt bij me passen.

waarde biedenTot slot: als je ooit een werkochtend bezocht: dank je wel! Je inspireert mij met wie je bent en hoe je onderneemt. Zo niet: voel je welkom om een keer of iedere maand aan te schuiven! Je kunt gratis deelnemen door je aan te melden per mail (klik hier), of een vrijwillige bijdrage betalen via mijn webshop (klik hier).

Oh ja, en: Ondernemen is: geholpen worden door lieve mede-ondernemers. Zoals Claudia, die mijn jubileum onthield. Hans, die lastminute heerlijke taarten bakte. Hannah, die bloemen mee bracht en prachtige foto's maakte. 

Leuk artikel?

Vind je dit artikel interessant? Deel m dan op je eigen social media kanalen.


Zoek op trefwoorden

 • Marketing (52)
 • Authenticiteit (28)
 • Social media (23)
 • Bloggen (13)
 • Stralend Werven (12)
 • Ondernemerschap (12)
 • Site (11)
 • Doelgroep (10)
 • Schrijven (5)
 • Nieuwsbrieven (5)

 • Archief


  Nieuwsbrief

  Ongeveer eens per maand een inspirerend artikel in je mailbox. Over authentiek communiceren, over handige social media hulpmiddelen, over marketing, over ondernemerschap of over kauwtjes...