Hoe maak je een goede online training

Online trainen: van 'geen zin' naar 'zinvol'

Deze blog is voor mensen die met tegenzin online gaan trainen, coachen of presenteren. Omdat live zo veel leuker en beter is, toch?


Online trainen: hoe kun je dat goed inzetten?

Deze blog is voor mensen die met tegenzin online gaan trainen, coachen of presenteren. Omdat live zo veel leuker en beter is, toch?

Online, daar begin ik niet aan

Als je mij twee jaar geleden had gevraagd of ik mijn marketing trainingen en communicatie advies ook online wilde geven, had ik vol overtuiging geantwoord dat ik daar niet aan wilde beginnen. Waardevol, persoonlijk contact van mens tot mens is namelijk heel belangrijk voor mij. En ik kon me niet voorstellen dat online contact ook maar in de buurt van live contact zou kunnen komen.

Gedwongen door de omstandigheden, heb ik toch kennis gemaakt met online. En nu, anderhalf jaar later, moet ik bekennen dat ik gráág live werk, maar dat het online werken zo’n waardevolle aanvulling is dat ik nooit meer zonder wil.

Online, ik wil niet meer zonder

Door mijn online trainingen, workshops en afspraken, zowel in groepen als individueel, kom ik in contact met mensen die ik live nooit had bereikt. En hoewel ik regelmatig online bijeenkomsten bijwoon die tenenkrommend slecht zijn, weet ik inmiddels dat het óók op een manier kan die het contact van mens tot mens ondersteunt. Online bijeenkomsten die echt ergens over gaan, vol interactie, kennis, creativiteit en persoonlijke aandacht: het kan!

Ik begon mijn online reis doordat ik voor een jaar voorzitter werd van een netwerkorganisatie die wekelijks bij elkaar komt. Ik genoot ervan om als presentator voor de groep te staan, om de bijeenkomst vloeiend te laten verlopen, om te faciliteren dat alle leden gezien worden en om de energie van de groep te voelen. Maar ja, toen kwam er een lockdown en moesten we de wekelijkse bijeenkomsten via Zoom voortzetten.

Wat is een goede online bijeenkomst?

Wat voelde ik me gezegend met twee bestuursleden naast me die er precies hetzelfde in stonden, namelijk: wij gaan hier een feestje van maken. We gaan de unieke sfeer van ons netwerk ook online vasthouden. We blijven open, vriendelijk, belangstellend en helpend naar elkaar en onze gasten. We blijven elkaar vanuit oprechte betrokkenheid steunen in het ondernemerschap, juist nu.

We beseften óók dat je al je creativiteit in de strijd moet gooien om dat voor elkaar te krijgen. Gelukkig hadden mijn 'partners in online' allebei ook ruime ervaring met evenementen, presenteren en creativiteit. Dorotheé Beens en Claudia Alberda: dank voor de fijne samenwerking! 

Ik volgde diverse online bijeenkomsten en noteerde de dingen die me opvielen. We brainstormden over manieren om de dingen die we misten of verkeerd zagen gaan, op te lossen. Ik hoorde jongeren uit die al veel online lessen van verschillende docenten achter de rug hadden: wie geeft goed online les en wie niet, en waarom? Ik sprak een psycholoog over waarom ‘study with me’ (een voorbeeld van online contact) zo goed werkt. Ik interviewde voorlopers, zoals een yogadocent die al heel snel online lessen ging geven. En ik volgde bevlogen meesters en juffen in het basisonderwijs, die een doelgroep hebben die het meest kritisch is van allemaal. Als zij snel afgeleide, beweeglijke kinderen kunnen boeien en motiveren, dan kan ik daar beslist iets van leren!

De techniek is een noodzakelijke voorwaarde

Hoe maak je een online training of workshop waar jij zelf blij van wordt, en je klanten nog meer? Het begint met het leren van de techniek die je inzet, zoals Zoom of Teams. Dat is een noodzakelijke voorwaarde. Misschien heb je geen zin, maar zet je eroverheen! Het valt echt te leren, als je maar even de tijd neemt om je erin te verdiepen en om ermee te oefenen. Doe het samen met iemand die al kan lezen en schrijven met de techniek, dat scheelt je een hoop uitzoekwerk.

Wat wil je bereiken?

Vervolgens moet je heel goed weten wat het doel is van je online sessie. Wat wil je dat de deelnemers ervaren en leren? Verdiep je in de vele mogelijkheden en werkvormen die er zijn, niet alleen om kennis over te dragen, maar ook om uit te wisselen, te ontspannen, te reflecteren, te oefenen enzovoorts. Dit betekent dat je de trainingen die je misschien al jaren op een bepaalde manier geeft opnieuw tegen het licht moet houden. Sowieso heel zinvol om te doen!

Hier vind je mijn tips

Ik deel de dingen die ik over het verzorgen van goede online bijeenkomsten heb geleerd in een kennissessie die je kunt bijwonen via het platform Verschil in Zaken. Dat is uiteraard een online bijeenkomst. Ik verzorg deze kennissessie ook op verzoek voor andere groepen. Tevens help ik ondernemers zoals trainers, adviseurs en aanbieders van workshops (ook creatieve workshops!) individueel om een fijne, passende online vorm uit te werken. Praktisch en duidelijk, vol inspiratie en creativiteit.

Blijf in verbinding met jezelf en met je klanten!

Loes Vork, Vork Communicatie

 

 

Leuk artikel?

Vind je dit artikel interessant? Deel m dan op je eigen social media kanalen.


Zoek op trefwoorden

 • Marketing (52)
 • Authenticiteit (28)
 • Social media (23)
 • Bloggen (13)
 • Stralend Werven (12)
 • Ondernemerschap (12)
 • Site (11)
 • Doelgroep (10)
 • Schrijven (5)
 • Nieuwsbrieven (5)

 • Archief


  Nieuwsbrief

  Ongeveer eens per maand een inspirerend artikel in je mailbox. Over authentiek communiceren, over handige social media hulpmiddelen, over marketing, over ondernemerschap of over kauwtjes...