Publicatiedatum: 18-12-2020
Een vork kan zowel prikken als praktisch erg van pas komen. Dus hierbij de Vork Spellingwijzer, voor het antwoord op de vraag 'hoe schrijf je dit'? Beetje eigenwijs, maar misschien toch wel handig. Ik geef er geen garantie op.
Als mensen weten dat je neerlandica bent dan nemen ze automatisch aan dat je alle taalregels wel op een rijtje hebt. Maar helaas, dat is niet zo.
Het had gekund want het is me wel allemaal aangereikt, maar het interesseert me gewoon niet zo, die regels. Mijn woordbeeld is wel goed getraind, dat scheelt. Ik herken daardoor fouten zonder dat ik precies weet wat er aan de hand is. En als ik toch onzeker ben over de spelling, gebruik ik een synoniem of verander ik de zin. Probleem opgelost.
Toch wil ik best een antwoord op de vraag geven hoe je iets schrijft. Maar dan op mijn eigen manier.
Ook verkrijgbaar als pdf, mail me als je die wilt ontvangen.
Pech. Je moet 3 dingen doen. Alle 3.
1. Gebruik de spellingcorrectie van je tekstverwerker (Word);
2. Googel als je er nog steeds niet uitkomt (onmiddelijk of onmiddellijk);
3. Laat je teksten altijd nalezen voordat je publiceert.
Zo’n werkwoord waarbij je niet kunt horen of het d, t of dt moet zijn.
Is het is tegenwoordige tijd (nu)?
Dan hebben we het waarschijnlijk over een werkwoord zoals worden, houden, waden, oftewel een werkwoord waarvan de stam eindigt op een d. Vervang het werkwoord in je hoofd even door ‘zagen’, dan hoor je zelf of er wel of niet iets achter die d moet komen.
Is het verleden of voltooide tijd, afgelopen, voorbij?
Leer dan eindelijk eens het Kofschip op Fokschaap uit je hoofd.
Taalhelden geeft een prima uitleg:
https://taalhelden.org/bericht/hoe-gebruik-je-t-kofschip
Stop onmiddellijk met schrijven. Ga een boek lezen. En nog een. Pas als je kunt lezen, mag je ook schrijven. Tip: leen een bibliotheekboek in de categorie D. Vaak zeer goed leesbaar en beslist niet kinderachtig.
Daar is een reden voor! Het is kennelijk een niet-gangbaar woord. Waarom zou je je lezer daarmee lastig vallen? Schrap het. Gebruik een synoniem.
Tip: Lees het boek ‘Schrijf eens even normaal joh!’ van Rick Evers en Willem Verdaasdonk. Al is het alleen maar de titel.
Sta je erop om dit woord te gebruiken? Pak een woordenboek erbij of googel even… maar ik heb je gewaarschuwd!
Tip: abonneer je op Taalpost van Genootschap Onze Taal.
Deze schrijftips zijn onderdeel van mijn verder volkomen serieuze en zeer praktische training 'Aantrekkelijk Schrijven', die ik op maat aanbied.
Geschikt voor juristen die moeten bloggen voor niet-juristen, Brede School medewerkers die wervende teksten moeten schrijven voor posters, en ZZP'ers die aantrekkelijke berichten willen schrijven voor social media.
Je kunt kiezen uit: individueel of in een groep, online of 'in het echt'. Ik geef de training altijd op basis van door de deelnemer(s) zelf geschreven teksten. En ik spits mijn tips toe op jouw doelgroep.
Meer weten?
Kijk in de agenda of mail me!
Hartelijke groet en veel schrijfplezier, Loes Vork
Vind je dit artikel interessant? Deel m dan op je eigen social media kanalen.
Ongeveer eens per maand een inspirerend artikel in je mailbox. Over authentiek communiceren, over handige social media hulpmiddelen, over marketing, over ondernemerschap of over kauwtjes...