Individuele training Nieuwsbrieven met MailChimp voor ondernemers

Training Nieuwsbrieven met MailChimp

Een goede maillijst van personen aan wie je met vaste regelmaat een elektronische nieuwsbrief mag sturen is tegenwoordig onmisbaar voor zelfstandige dienstverleners. Veel ondernemers geven me echter deze reactie: “Maar ik hèb helemaal geen nieuws”.

Maar ik hèb helemaal geen nieuws!

Foto door Claudia HuftDe term ‘nieuws’ is inderdaad verwarrend. Ik heb zelf ook maar zelden #breaking feiten te melden. Dus hierbij dien ik een voorstel in om de term nieuwsbrief af te schaffen. Een goede, algemeen bruikbare vervangende term heb ik helaas nog niet gevonden... 

Met een nieuwsbrief onderhoud je het contact

Een nieuwsbrief is nuttig om het contact te onderhouden met de mensen die klant zijn (geweest) of die het misschien gaan worden. Deze mensen moet je natuurlijk niet platmailen met reclameboodschappen want dat worden ze zat en dan melden ze zich af. 

Waar schrijf je dan wel over?

Je kunt schrijven over dingen waar je relaties echt iets aan hebben, zoals nuttige tips. Of over kleine gebeurtenissen die herkenbaar zijn, en die op een of andere manier verband houden met jouw werk en de persoon die je bent. Een korte tekst met een sprekende afbeelding erbij en klaar ben je.

Wat is MailChimp

MailChimp is een gratis programma waarmee je professionele elektronische nieuwsbrieven kunt maken waarvoor lezers zich zelf kunnen aan- en afmelden. Dat laatste is wettelijk verplicht. Je kunt ook nieuwsbrieven vooruit maken die dan automatisch worden verzonden. Het is gewoon een erg handig programma!

Wat leer je in de training?

 • Je leert hoe het programma werkt
 • Je maakt een account aan en richt je format in
 • Je leert hoe je je maillijst opbouwt
 • Je ontdekt wat jij kunt schrijven voor jouw doelgroep
 • Je leert hoe je nieuwsbrieven maakt in jouw format, en hoe je die programmeert

De training gaat dus verder dan het leren van de techniek van het programma MailChimp. Als je nog geen account hebt dan maak je dat terplekke aan en dan loods ik je door de stappen om je eigen format in te richten. Daarmee maak je in het vervolg je nieuwsbrieven en je kunt het uiteraard nog aanpassen of bijwerken als je dat wilt. Ook help ik je met ideeën voor interessante berichten voor jouw doelgroep en besteed ik aandacht aan het opbouwen van je maillijst. Uiteraard voldoet de techniek aan de wetgeving met betrekking tot spam; je relaties kunnen zich zelf aan- en afmelden voor je nieuwsbrief.

Voor wie is de training bedoeld?

De training is bedoeld voor ondernemers en andere mensen die zelf elektronische nieuwsbrieven willen maken.

Waarom een huiskamertraining?

 • Je werkt op je eigen laptop en het is handig om je huisstijl elementen mee te nemen (digitaal) zoals je logo en portretfoto.
 • Ik geef deze training letterlijk in mijn huiskamer, en individueel! (Of desgewenst aan een groep van maximaal vier personen.)
 • Op die manier is er voor iedere deelnemer veel aandacht en kan ik je echt goed begeleiden.

Dit heb ik voor jou in huis:

 • Foto kauwMailChimp kennis: hoe werkt het programma (de techniek)
 • Marketing kennis waarmee ik je help om de nieuwsbrieven goed in te bedden in je overige marketing activiteiten
 • Journalistieke ervaring: Hoe schrijf je iets op? Wat is interessant voor je lezers?
 • Social media kennis: hoe verhoudt je nieuwsbrief zich tot je andere online activiteiten?

Hoe ga je verder?

Na deze training kun je zelfstandig nieuwsbrieven schrijven, opmaken en verzenden. Mocht je nog meer hulp willen, bijvoorbeeld bij het schrijven van de teksten, dan kun je ook bij mij terecht.

Heb je belangstelling? Je kunt me bellen 06 1947 3050 of mailen .